תוכן עניינים
הקדמה על השכלה בעולם המודרני
הקידמה מביאה איתה שינויים לכל תחום בחיינו וגם בתחום רכישת השכלה, בעבר כדי לקבל גישה לידע היינו צריכים להירשם למוסדות לימוד מוכרים וללמוד לפי התנאים של אותו מוסד לימודי ולבנות את החיים שלנו מסביב ללימודים על מנת להצליח.
יש המון יתרונות בלימודים קלאסיים, גישה ישירה למרצים פלוס כמות גדולה של אנשים שלומדים ביחד איתך ויכולים לסייע במידה ונתקלת בקשיים. החיסרון הוא שמסגרת הלימודים כזו אינה מתאימה לכולם.
עם בואו של העולם הדיגיטלי שהנגיש מידע בצורה פשוטה לכל החפץ בכך הגיעה מהפכה בתחום הלימודים. כל אחד שיש לו ידע ויכולת ללמד יכל בקלות להעביר אותו לאחרים (כולנו מכירים את YouTube נכון?)
עם הזמן צמחו פלטפורמות אונליין רבות המציעות מגוון דרכים ללימודים עצמאים לחלוטין או לימודים היברידיים.
שוק התעסוקה מחייב אותנו לשמור על כישורי עבודה מתפתחים כל הזמן מכיוון שההתפתחות הטכנולוגית הביאה אותנו למקום בו הכישורים שרכשנו מתיישנים והופכים להיות לא רלוונטיים יותר מהר מבעבר. טכנולוגיה מתפתחת בקצב מסחרר ודורשת מאיתנו להתאים את עצמנו אליה. מכיוון שהטכנולוגיה השתלטה על רוב תחומי תעסוקה לא משנה באיזה תחום אתם עוסקים יש צורך לוודא כל הזמן שלא נשארתם מאחור.
מה הם האתגרים בלמידה עצמאית?
האתגרים העיקרים בלמידה עצמאית בכך שדורשים
א. התמדה, מכיוון שאף אחד לא יושב על הראש ומכריח אתכם
ב. יכולת למצוא תשובות בצורה עצמאית במידה ומשהו לא מובן
ג. מבחר גדול מדי של מקורות הידע שיכול ליצור בילבול
האם יש ערך לידע שנרכש בצורה עצמאית ללא תעודה רשמית?
פעם תעודה של מוסד לימודים הייתה הסטנדרט המקובל שמעסיקים הסתמכו עליו ולא ניתן היה להתקבל לעבודה מקצועית ללא תעודה. המהפכה של למידה עצמאית ובכלל למידה מודרנית בעולם הדיגיטלית שינתה את התפיסה הזו. ובתחומים רבים בעיקר הקשורים לעולם הדיגיטלי תעודה הפכה להיות למשהו משני, והידע ״התכלס״ מה שבן אדם יודע אם יש לו תעודה או לא יקבע את היכולת למצוא תעסוקה.
למרות זאת ישנם עדיין תחומים בפיקוח ממשלתי כמו רפואה או עריכת דין שמחייבים רכישת השכלה רשמית.
אבל בשוק המקצועות החופשיים מה שקובע בסופו של דבר אלה היכולות שלכם ולא משנה איך רכשתם את הידע.
איך למצוא קורסים אונליין בחינם בעברית?
לדוברי השפה האנגלית יש מבחר כמעט אינסופי של קורסים מקוונים בחינם ובתשלום במגוון עצום של נושאים.
בפלטפורמות לימודי אונליין כמו OpenCourseWare, EdX, Coursera ניתן להירשם כמעט לכל קורס וללמוד החל מההיסטוריה ועד הנדסה. אבל מה קורה עם אנחנו רוצים להעשיר את הידע שלנו בעברית ועוד בחינם? נצטרך להיות קצת יצירתיים, תמשיכו לקרוא.
קמפוס IL
אני רוצה להתחיל מחדשות טובות בעניין של לימודים מקוונים בחינם בשפה העברית. מדינת ישראל הרימה כפפה ובעזרת מיזם ממשלתי שנקרא ״מטה ישראל דיגיטלית״ ויזמה פרויקט בסדר גודל לאומי שנקרא קמפוס IL. ישראל דיגיטלית הוא מיזם ממשלתי השואף בין היתר לקדם הטמעה של המהפכה הדיגיטלית במדינת ישראל לצורך צמיחה כלכלית, צמצום פערים חברתיים והפיכת הממשל לחכם ויעיל.
האתר קמפוס IL מבוסס על טכנולוגיה ושיטה של פלטפורמת EdX בחו"ל ומאפשר לכל מי שמעוניין לקבל לגמרי בחינם למאות קורסים של האוניברסיטאות המובילות בישראל.
מעניין לציין שניתן למצוא מספר קורסים גם בשפה הערבית.
הכנו לכם הדרכה על תהליך הרשמה ושימוש באתר קמפוס il לחצו כאן
האם ניתן לקבל תעודה בסיום הקורס המקוון?
חלק מהקורסים באתר כוללים קבלת תעודה ללא עלות בסוף הקורס, חלק ניתן לקבל תעודה בתוספת תשלום, וישנם קורסים ללא תעודה כלל.
מה שיפה בקורסים האלה שהם בדרך כלל נוגעים בהרבה דברים רציניים , עם מבנה וסילבוס מסודרים כך שאם אתם מחפשים ללמוד בצורה שהכי קרובה ללימודים מסורתיים אבל דרך האינטרנט , קמפוס il זה בשבילכם.
מרכז התוכן של TechBuddy
גילוי נאות - טקבאדי זה אנחנו. העשייה שלנו היום כוללת שירותי הדרכה, התקנה סיוע טכני או מתן יעוץ לפני רכישה. יש לנו מומחים טכנולוגיים לכל צורך. מוצר הדגל של החברה הינו קורסים, הן לקהל הצעיר אך אנחנו ידועים מאוד בניסיון העשיר שלנו בקורסים ייחודיים למבוגרים. הקורסים מועברים על ידי הגעה של מדריך פרטי לבית התלמיד או שיעורים אחד על אחד או בקבוצות אינטימיות באמצעות הזום.
מרכז התוכן באתר וערוץ הYouTube שלנו מהווים מאגר מידע עצום, שעות של הדרכות טכנולוגיות במגוון נושאים.
מה הנושאים שאפשר ללמוד במרכז התוכן שלכם?
הכרת המחשב
הדרכה בנושא של פייסבוק
שירותים דיגיטליים - בנקאות דיגיטלית
זום למתחילים וזום למתקדמים
גלישה בטוחה באינטרנט
איך מבצעים קניות ברשת בארץ ובחו"ל בצורה בטוחה
רפואה דיגיטלית
אימפריה של גוגל (הדרכות על אפליקציות של גוגל השונות)
והרשימה עוד ארוכה. התוכן שלנו מתעדכן על בסיס קבוע ואנחנו תמיד מוסיפים תחומי עניין נוספים ועדכניים כדי להעשיר את הידע שלכם.
קורסים אונליין של שירות התעסוקה
אתר הקורסים של משרד התעסוקה מציג רשימה הרבה יותר צנועה אבל מאוד סולידית של קורסים שיעזרו לכם לפתח את הקריירה שלכם לכיוונים חדשים או אולי לעשות השתלמות שאתם זקוקים לה במקום העבודה הנוכחי שלכם. הקורסים של משרד התעסוקה הם לרוב יהיו קצרים יותר מאלה של קמפוס il, ויסתכמו באורך בין שעה לארבע שעות. ישנם מספר קורסים כמו לימודי פוטושופ למתחילים וקורס HTML שמתפרסים על 6-7 שעות לימוד.
החיסרון העיקרי ששמים אליו לב ספציפית בקורסים של משרד התעסוקה שהם מאלה שעיינתי בהם זה העובדה שהם ישנים מה שאומר שאמנם הידע התיאורטי והמעשי שנקבל יהיה לא עדכני מספיק כמו לדוגמה בקורסים של שיווק בפייסבוק או קורסים של אקסל שצולמו על גרסת אקסל של 2010.
אין צורך בהרשמה כדי לצפות בשיעורים כמו באתר קמפוס il.
קורסרה - Coursera
אתר Coursera הינו אחת הפלטפורמות הגדולות בעולם להשכלה חופשית דרך האינטרנט. לרוב תמצאו באתר הזה קורסים בשפה האנגלית ומסלולים המורכבים מסדרת קורסים באותו מקצוע. האתר עובד במתכונת של גישה חופשית לתוכן אך על מנת לקבל תעודה מהמוסד שמעביר את הקורס תצטרכו לשלם ולעתים לא מעט. חלק מהקורסים הגישה לעיון בחומר ללא מסלול התעודה ניתן באופן זמני בלבד.
האפשרות המעניינת שקיימת זה סינון קורסים לפי שפה. אז השפה העברית נמצאת שם בין השפות הזמינות. לא תמצאו שם את המבחר שיש לקמפוס il להציע אבל כן אפשר למצוא שם קורסים בשפה העברית.
איך למצוא קורסים בעברית בCoursera?
נכנסים לאתר coursera.org
בשורת החיפוש העליונה רושמים את הנושא שעליו נרצה ללמוד לדוגמה history
(מומלץ לרשום את מילת החיפוש באנגלית)
בצד שמאל נוכל לראות מגוון של אפשרויות סינון
נגלול את התפריט כלפי מטה נגיע לסינון שפה
אם השפה הרצויה לא מופיעה נלחץ show more
אם Hebrew לא מופיע ברשימת השפות זה אומר שהכתוביות בעברית לא זמינות עבור קורס זה
בניית סילבוס הדרכות עצמאי דרך YouTube
היתרון של קורסים מקוונים בפלטפורמות כמו קמפוס il הוא שתוכנית הלימודים כבר מוכנה וכל מה שנשאר זה בעצם ללכת במסלול שנבנה עבורך.
באמצעות שירותי הדרכה של טקבאדי - TechBuddy ניתן ללכת יותר רחוק ולבנות את תכנית הלימודים אישית בעזרת מומחי ההדרכה שלנו שתועבר על ידי מדריך פרטי שיגיע אליכם הביתה או באמצעות הזום.
הדרך הנוספת ויצירתית במידה והנכם אוטודידקטים טבעיים היא לבנות סוג של סילבוס משלכם באמצעות בניית פלייליסט בYouTube.
יש כאן קושי מסוים אשר מצריך ממכם לשבת ולהכין רשימה של נושאים שמעניינים אתכם ואז לבצע מחקר וסינון של אינסוף סרטוני הדרכה. את הסרטונים שמצאו חן בעינכם בהתאם לתכנית שבניתם ניתן להוסיף לפלייליסט ואז ללמוד על פי הסדר.
במידה ואתם מחפשים הדרכות ארוכות ולא כאלה של 5 דקות ניתן לבצע סינון על מנת לסנן תוצאות של מעל 20 דקות.
השלבים ללימוד בשיטה הזו:
בניית סילבוס על ידי כתיבה של רשימת הנושאים הכללית
סידור של הנושאים מהפשוט ביותר למורכב ביותר
חיפוש וסינון של הסרטונים באמצעות החיפוש בYouTube
הוספת הסרטונים הנבחרים לרשימת השמעה עם שם הנושא.
כשאתם מנסים ללמוד נושא מורכב ולפרק אותו לשלבים יש להשתמש במילים מתאימות לכל שלב לדוגמה
עקרונות של…
למתחילים….
לימוד עצמי…
איך עושים סינון של סרטונים ביוטיוב - YouTube?
איך מוסיפים סרטון לרשימת השמעה ביוטיוב - YouTube
הדרכה מלאה ומקיפה על יוטיוב - YouTube של טקבאדי - TechBuddy
טיפ נוסף, יכול להיות שמישהו כבר הכין פלייליסט עם לימודים בנושא שאתם מחפשים ולכן כאשר מבצעים חיפוש בYouTube ניתן לבצע סינון של תוצאות שהן פלייליסטים.
לסיכום
למדנו שיש מגוון דרכים ללמוד בחינם באינטרנט, לימוד עצמי באמצעות האינטרנט השתדרג בשנים האחרונות.
ויש יותר ויותר תוכן לימודי בעברית במגוון נושאים.
פלטפורמות כמו קמפוס il מציעות קורסים מקצועיים וקורסי העשרה עם סילבוס מסודר.
מרכזי תוכן\בלוגים כמו זה של טקאבדי כוללות מאגר עצום של הדרכות וכתבות.
גם בקמפוס il וגם במרכז התוכן של טקבאדי יש קורסים למבוגרים
ניתן ללכת בדרך יותר יצירתית של חיפוש ובניית סילבוס בעזרת יצירה של רשימות השמעה אישיות ביוטיוב בהתאם לרשימת נושאים שבניתם בעצמכם.
הדרך הנכונה ביותר ללמוד היא הדרך המתאימה לכם באופן אישי. לכן לפעמים מומלץ לשלב מספר מקורות במקביל שיתכן יוכלו להשלים זה את זה ולתת לכם את התמונה המלאה של נושא מסוים.
מחפשים ללמוד מחשבים וטכנולוגיה עם מדריך פרטי ותכנית מותאמת אישית לצרכים ולרמה שלך?
Comments